Loonbedrijf Den Hartog

Loonbedrijf Den Hartog
Adres:
Stokvisweg 1
4107LK Culemborg
5.1822571 - 51.9401512

www.loonbedrijfdenhartog.nl

Loonbedrijf den Hartog B.V. is een bedrijf t.b.v. agrarische en GWW werkzaamheden.

Een van de werkzaamheden is het zaaien en oogsten van mais, dit doen wij sinds 1984. Wij zijn begonnen met een 4-rijige zaaimachine, daarna 6-rijig en sinds 1999 zaaien wij mais met een 8-rijige zaaimachine in combinatie met vloeibare rijenbemesting.

Daar ons werkgebied hoofdzakelijk op de klei en klei op veen ligt, is het bij ons elke 3 jaar wel één seizoen modderen met alle gevolgen van dien.

Vanaf 1989 doen wij ook het zaaien en oogsten van mais voor loonbedrijf Daan Kool uit Lexmond, waar de draagkracht van de grond nog minder is.

Om de maisteelt, structuur, draagkracht en bodemleven in tact te houden en te proberen om duurzaam mais te telen, bezochten wij Henk Pol en Hans van Leeuwen welke al jaren met een andere manier van werken aan de gang waren. Namelijk het zaaien van mais in stroken.

In de winter van 2010-2011 hebben wij diverse malen met elkaar om de tafel gezeten, en na mechanisatiebedrijf Kuipers in Witmarsum bezocht te hebben hebben wij, loonbedrijf den Hartog en loonbedrijf Daan Kool, besloten te investeren in een 6-rijige strokenfrees. Deze hebben wij laten bouwen door mechanisatiebedrijf Kuipers.

Afgelopen voorjaar hebben wij ongeveer 40 ha met deze combinatie gefreest en gezaaid in doodgespoten grasland. Gezien deze ervaring ook tijdens het oogsten van de mais gaan wij hier zeker mee door in 2012. Op de kaart: